Jaarprogramma 2013

2 februari 2013 tot 29 maart 2014: Etno&Eco

Dubbeltentoonstelling in schoeisel- en borstelmuseum

 

Schoenen en borstels: dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Denken we bij het gebruik ervan aan ons milieu? Vergroten onze schoenen en borstels onze ecologische voetafdruk? Waren en zijn etnische schoenen en borstels méér op maat van het milieu?

Uit onze uitgebreide verzameling etnische schoenen en borstels kiezen we topstukken. Chinese schoentjes voor gebonden voeten, mooi versierde sandalen uit zwart Afrika, een steltschoen voor de stoombaden in Turkije, een laarsje uit zeehondenbont van de Inuits, zijn enkele van de etnische prachtstukken die in het schoeiselmuseum te zien zullen zijn. In het borstelmuseum halen we sierlijk gebonden bezems in plantaardige materialen uit het depot. Wie doet dit na? Ook o.a. kalligrafieborstels zullen te zien zijn. Deze waren bij Aziatische volkeren vaak kunstwerken op zich. Kalligrafie beschouwde men er immers als een kunst, vaak in dienst van de godsdienst of ter ere van de vorst.


Aan de hand van dit etnisch erfgoed zoeken we naar antwoorden op onze  actuele milieuvraag. Kunnen wij ook vandaag milieuvriendelijke (duurzame en recycleerbare) schoenen en borstels vinden die tegelijk trendy zijn en toch kwaliteit bieden? De tentoonstelling formuleert geen sluitend en alomvattend antwoord, maar biedt mogelijkheden en stelt vragen.

 

Praktisch

De tentoonstelling vindt plaats in het schoeisel- èn borstelmuseum,

Wijngaardstraat 9 en Baron de Pélichystraat 5

8870 Izegem

Openingsuren: van dinsdag tot en met zaterdag telkens van 10 tot 12u en van 14 tot 17u

Toegangsprijs: € 4 voor beide locaties, Izegemnaren en <18-jarigen gratis, senioren € 3


 

24 maart: Dag van de ambachten

De schoenmaker en de borstelmaker worden op die dag verenigd in het borstelmuseum. De knepen van het vak van beide stielen zal je er horen vertellen maar ook kunnen zien.

 

Op deze dag wordt ook de borstelclub gelanceerd. Al wie een gepersonaliseerde borstel wil maken kan zich inschrijven voor deze gezellige workshop.

 

Er is opendeur van 10 tot 12 uur.

Drie schoenmakers, Jan Halewijn, Dirk Strobbe en Christiaan Bincquet, demonstreren het schoenmakersambacht.

Eddy Ameye steekt de pekpot aan en Gaby Devos trekt dubbel of met de wortel in 't gat.

Demonstraties schoenen- en borstelmaken van 10 to 12u en van 14 tot 18u. 

 

Marnix Lapeire, borstelfabrikant in Izegem, lanceert als 'peter' de borstelclub van het museum. Wie zelf zijn borstel wil maken kan lid worden. We beloven enkele gezellige uurtjes en een mooi resultaat. Wie schrijft zich in?

 

 

21 april: Erfgoeddag ‘Stop de tijd’

1. Industrietour met de trein

Niet met de stoomtrein, maar met een ‘straattrein’ kan je deelnemen aan een originele industrietour in het centrum van Izegem. Tot in de jaren 1950 was er een drukte van jewelste in Izegem. De verschillende industrieën hadden hun vestiging immers in het centrum. Vooral op het einde van de werktijd ‘liepen of fietsten’ de honderden arbeiders naar huis. Een verkeerschaos: niet voor doetjes!

Praktisch

De volledige tour duurt een uur. Er zijn 4 halteplaatsen en eindigt terug op de startplaats.  Je stapt op en af waar en wanneer je wil.

 • 1ste halte: aan het station onder de brug. 
  Vertrekuren:  10u, 10.30u en 11.30u – 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u, 16u30, 17u
 • 2de halte: Eperon d’Or – Stoommachine 
  Vertrekuren: 10u15, 10u45, 11u45u – 14u15, 14u45, 15u15, 15u45, 16u15, 16u45, 17u15
 • 3de halte: schoeiselmuseum 
  Vertrekuren: 10u30, 11u, 12u – 14u30, 15u, 15u30, 16u, 16u30, 17u, 17u30
 • 4de halte: borstelmuseum 
  Vertrekuren: 10u45, 11u15, 12u15 – 14u45, 15u15, 15u45, 16u15, 16u45, 17u15, 17u45
 • 5de halte: terug aan het beginpunt aan het station

PAS OP

De trein van 11u is voorbehouden aan vooraf ingeschreven V.I.M.-leden; deze trein stopt nergens.

2. Eperon d’Or: eerste ‘openbare’ blik op de werf

In het wiel van Odiel in borstel- en schoeiselmuseum

Onze musea eens op een andere manier bezoeken? Dat kan. Speel het spel van Odiel op de smartphone. Hierbij ga je terug naar het begin van de 20ste eeuw en word je ondergedompeld in de wereld van Odiel Defraeye, eerste Belgische tourwinnaar in 1912. Odiel Defraeye was afkomstig van Rumbeke maar werkte een tijd in een borstelfabriek in Izegem. Enkele Izegemse fabrikanten steunden de beloftevolle ‘coureur’!

Wie verzamelt, samen met pastoor Slosse, voldoende spijkers om de fietsers te boycotten?


3. Maurice Terryn in bib

Fotograaf maurice Terryn zal u met een pak foto’s van vervlogen tijden uit zijn onmetelijk groot archief entertainen met anekdotes en wijsheden.

Misschien ziet u wel een foto van uzelf ?

Toelichting door Maurice terryn om het half uur van 14 tot 17u.

4. Erfgoedbank en scansessie in bib

Breng gerust eigen materiaal over het industriële stadsverleden mee: medewerkers van de erfgoedcel scannen het graag in tussen 14 en 17u ter opname nadien op www.erfgoedbankmidwest.be !


 

20 tot 26 april: Digitale week ‘Kijken naar de toekomst’

Nog nooit met een smartphone gewerkt? Kom de mogelijkheden uitproberen in één van onze musea. Aan de hand van het spel ‘In het wiel van Odiel’ leer je bestanden openen, scrollen, scannen van een QR-code, bekijk je tekst, foto’s en filmpjes. Wie komt dit uitproberen?

 

 

23 mei: Museumnacht 'De tijd van eco'

Echt eco?

museumnachtIn een tijdelijke tentoonstelling stellen we ons de vraag of onze schoenen onze ecologische voetafdruk verbeteren of verzwaren. Wanneer is een schoen ecologisch? Waar kunnen we opletten? We vinden in elk geval inspiratie bij het etnologisch schoeisel. Bij alle volkeren gebruikte men het materiaal uit de directe omgeving om een bescherming voor de voeten te maken. Rijken en belangrijke personaliteiten lieten zich wel graag onderscheiden door steviger, kleuriger of zeldzamere materialen te gebruiken. Wat kunnen we van deze etnische schoenen leren?

 

Derde schoenenbeurs

Echt eco! Opnieuw een schoenenbeurs! Tweedehands goederen opnieuw gebruiken: ecologischer vindt u niet. Dames, heren en jongeren: voor elk wat wils. Schoenen van 5, 10, 25 of 40 euro! Let op: deze keer is er alleen een verkoop met Museumnacht, niet meer met de batjes. Contante betaling voor wie zich een ‘nieuw’ paar aanschaft!

 

We hebben u wel nodig om het aanbod interessant te maken. Twee weken vóór Museumnacht kan u uw schoenen die u niet meer draagt te koop komen aanbieden.  We verwachten wel schoenen die nog heel behoorlijk zijn of als nieuw. Binnenbrengen kan je doen van dinsdag 7 mei tot en met dinsdag 21 mei telkens tussen 10u-11u30 en 14u-16u30. (niet op zondag en maandag). U krijgt een ontvangstbewijs en reglement. De museummedewerkers bepalen of de schoenen voor verkoop in aanmerking komen of niet.

 

Schoenavond in Izegem

Wie toch liever schoenen uit de eerste hand heeft, kan terecht bij de schoenwinkels van het centrum van Izegem. Zij houden, naar aanleiding van deze Museumnacht, een lange openingsavond, namelijk tot 21u. Deelnemende winkels zijn in de Marktstraat: Frivole en N&D, in de Roeselaarsestraat: Mosquetto, Achiel, Voiré en Série Noir.

 

Slaapmutsje

Een ideale gelegenheid om er een gezellige avond van te maken met een cultureel bezoekje en dankzij een kortingbonnetje kan er een slaapmutsje In de Oude Sint-Pieter bij!

 

Waar: Schoeiselmuseum, Wijngaardstraat 9 te Izegem

Wanneer: verkoop van 18 tot 22 uur.

Info: Dienst Musea

Binnenbrengen van schoenen van 7 tot 21 mei tijdens de werkuren (10u-11u30 en 14u-16u30; niet op zondag en maandag)

 

 

8 september: Open Monumentendag ‘Het beste van OMD’

25ste  Open Monumentendag

 

In Izegem: 10 locaties + 10 acts + 5 OMD Juniors = 25 !

 

Izegem telt een dertigtal beschermde monumenten maar veel meer gebouwen zijn opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed van Vlaanderen, zie https://inventaris.onroerenderfgoed.be. Izegem nam elk van de voorbije 24 jaar deel aan OMD en stelde een meer of minder bekende site open.

 

Kom dit jaar een tiental erfgoedlocaties ontdekken! Ze zijn niet altijd even bekend maar hebben elk hun verhaal. Een gids vertelt je dit graag.


Geniet op elke locatie bovendien van een extra act: muziek, toneel, humor of fotoreportage.

Een overzicht van de locaties en de acts vind je in het overzicht hieronder.

 

Ook de kinderen (3 tot 12 jaar) vergeten we niet!

Op 5 locaties aangeduid met een * is er een opdracht voorzien.

De kinderen gaan telkens op zoek naar een puzzelstuk van een cartoon. Het laatste puzzelstuk vinden ze op het eindpunt van de tocht: de cartoontentoonstelling in Eperon d’Or. Wie daar de volledige cartoon toont, kan deelnemen aan een tombola.

2 winnaars worden geloot uit de deelnemers van de tombola. Zij kunnen met hun klas gratis deelnemen aan de halloween- of sinterklaasactiviteit.

 

Praktische info

Alle locaties kunnen in willekeurige volgorde bezocht worden. Voor de kindertocht is Eperon d’Or wel het eindpunt.

 

Alle acts vinden plaats op het uur en op het half uur en duren telkens maximaal 10 minuten.

PAS OP!

 • Om 12.30 uur en 13 uur zijn er geen acts!
 • Die Boose  (Sint-Jozefscollege) treedt alleen in de namiddag op: van 14 tot 16.30 uur.

 Alles is gratis en is geen inschrijving vooraf nodig.

 

Overzicht locaties en acts:

 

Brouwerij Carpentier *

 

Gentsestraat 28

 

Leerlingen SASK: Julie Declerq en Louise Parmentier

 

Etalagetentoonstelling Brouwerij Carpentier (bij Luxlite, Papestraat 1)

Woonhuis en garage

 

Kortrijksestraat 8

Bart Cafmeyer

Huis de Zwaan

 

Vandenbogaerdelaan  64

Dad’s bad news

St. Jozefscollege

 

Vandebogaerdelaan 53

Reportage brand 1936, collectie  Luc Strobbe

Die Boose: van 14u tot en met 16.30u

Huis Vercoutere

 

Baron de Pélichystraat 4

Giovanni Seynhaeve

 

Oud postgebouw *

 

 

Baron de Pélichystraat 1

 

Fototentoonstelling beschermde gebouwen

Jan Vergote: De grensarbeider

Huis met bunker *

Nieuwstraat 15

 

De Kerels

Vangroenweghe *

 

 

O.L.Vrouwestraat 12

 

Soundscape Wouter Vercruysse en Willem Vanhelsmoortel

Huis Declercq *

 

Roeselaarsestraat 96

Pat Paniek

 

Eperon d’Or *

 

 

Prins Albertlaan 5

Tentoonstelling schoenencartoons ECC

 

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons