Eerst het werk. En dan de ontspanning.

In deze afdeling van het museum leef je mee met de mensen die werken en die zich ontspannen. Het ene lukt natuurlijk niet zonder het andere. En daarvan is de Izegemnaar - en bij uitbreiding de West-Vlaming - zich goed bewust.

 

Vooral vanaf het einde van de 19de eeuw sluit Izegem zich aan bij de nieuwe industriële mentaliteit. De productie moet sneller en men mikt op een grotere afzet. Er zijn grondstoffen en arbeiders nodig.  De transportmogelijkheden vermenigvuldigen zich en het centrum van de stad gonst van de bedrijvigheid. Steekkarren en paardenkarren rijden af en aan tussen station en fabriek. Borsteltreksters werken op straat. En daartussen krioelen spelende kinderen. Ze moeten zeker thuis zijn voor het sluiten van de fabrieken zodat ze niet omver worden gelopen door de jachtige arbeiders die naar huis willen.

 

Want na het werk wacht de ontspanning. Het caféleven bloeit welig. Zo welig zelfs dat patroons en kerk proberen te matigen door zélf de vrije tijd van de arbeiders in te vullen. Ze doen dat onder meer met patroonsfeesten en –gilden. Maar ook naast deze gestuurde ontwikkeling groeit er een rijk en actief verenigingsleven. Elke politieke zuil krijgt haar sportclubs, koren, toneel- of muziekgezelschappen.

 

Al deze kleurrijke gezelschappen en groeperingen komen weer even tot leven in de fabriekshal van Eperon d’Or.


Kachtem Ommegang

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons