Jaarprogramma 2015

2015 staat helemaal in het teken van de verhuis van de musea naar Eperon d'Or. Het meeste werk gebeurt achter de schermen, daarom staan de publieksactiviteiten dit jaar op een laag pitje. In 2016 komt daar echter gegarandeerd verandering in.


26 april: Erfgoeddag

In het prachtig gerestaureerde, beschermd gebouw Eperon d’Or (Prins Albertlaan 5) tonen we op Erfgoeddag unieke museumcollecties die, in hun geheel, niet vaak het daglicht zien. Dikwijls gaat het om verzamelingen waaraan iemand een leven lang spaarde. Een mooie gelegenheid om zicht te krijgen op wat in de museumcollecties aan ‘erfstukken’ aanwezig is. Belangrijk: niets van deze tentoonstelling zal aanwezig zijn in de permanente opstelling van het nieuwe museum. Extra: verkoop van borstels die we erfden, maar niet in de collectie worden opgenomen.


Op Erfgoeddag wordt bovendien de 'Wall of fame'-campagne officieel afgetrapt, en komt de Museummobiel voor de allereerste keer naar buiten.


12 september: lezing door Adriaan Linters.

Adriaan Linters is expert in Vlaams Industrieel Erfgoed. In zijn lezing op de vooravond van Open Monumentendag zal hij tal van vragen beantwoorden: wat is er zoal beschermd?, wat is de betekenis op vandaag?, waar liggen de bedreigingen en kansen? Achteraf is er een receptie.


Wie: Dienst musea en Vrienden van de Izegemse Musea
Waar: Etiz-Infrax, Prins Albertlaan 3, 8870 Izegem

Wanneer: zaterdag 12 september om 18 uur

Info: Inschrijving is noodzakelijk en kan bij de dienst Musea

Kostprijs: gratis voor leden van de Vrienden van Izegemse Musea; 5 euro voor niet-leden

 

 

13 september: Open Monumentendag

In het Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed stellen we graag de Izegemse stoommachine en het gebouw van Etiz (Electriciteitscentrale Izegem) in de schijnwerpers. De grootste bewaarde stoommachine van België werd al in 1978 beschermd. Het gebouw waarin de machine zich bevindt kreeg op 1 januari 2015 zijn bescherming. Groot en klein kan kennis maken met de wondere wereld van stoom en stroom.De stoommachine die dateert van 1936 toont vertraagt zijn bewegingen die hij sedert 1967 niet meer uitvoert.

  • Gidsen vertellen het verhaal van de stoom en van één van de oudste elektriciteitscentrales van België.
  • Een stoomlocomobiel uit de verzameling Vandaele van 1925 zal zijn krachten tonen die op het veld werden gebruikt.
  • Fans van stoom bouwden verschillende stoommachines in miniatuur na. Ze zijn te bewonderen in stilstaande, maar ook in werkende toestand.
  • Stoomtreinen veranderen transport, economie, maar ook het landschap. Verzamelaars bouwen modelbanen en ‘spelen’ met treinen. O.a. is er een fictief landschap rond het gebouw Eperon d’Or.
  • Ook de stoomboot is van de partij. Verzamelaar Handsaeme stelt enkele van zijn zelfgebouwde modellen tentoon. Eén ervan zal op stoom varen.
  • Kinderen kunnen zich wagen aan enkele elektrische proefjes en meedingen naar een eco-zaklantaarn.

Wie: dienst Musea, Gidsenkring, Vrienden van de Izegemse Musea
Waar: Museum van Stoom en Stroom, Prins Albertlaan 3, 8870 Izegem

Wanneer: 10 to 18 uur, doorlopend

 


Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons