13/9/2014: Art Deco, een goed bewaard geheim in Izegem

Art deco in IzegemOp de al even zonnige zaterdagavond 13 september konden de VIM-leden genieten van een lezing in Eperon d’Or door de heer. Norbert Poulain van Interbellum vzw - Vereniging voor de studie van de vernieuwende creativiteit tussen de twee wereldoorlogen. Meer dan tachtig VIM-leden gingen in op de uitnodiging.

 

Tijdens haar inleiding benadrukte conservator Hilde Colpaert blij te zijn met de talrijke opkomst. Daarna nam stadsarchitecte Els Manhaeve het woord. Ze verblijdde de aanwezigen met een fotopresentatie van de aan de gang zijnde hernieuwingen. Een voormalige schoenfabriek omtoveren in een modern museum is geen koud kunstje, liet ze weten. Met respect voor de authenticiteit van het gebouw worden de werken ten uitvoer gebracht. De aandachtige luisteraars kregen alles te horen over het reinigen van de bakstenen, de afmetingen van de gevelstenen, het voegwerk, maatregelen tegen vochtschade, het buitenschrijnwerk, keramische tegels, de gedane kleurstudie en zoveel meer. De stadsarchitecte stipte ook twee bijzondere constructies aan: de gouden schoendoos op het dak (nu nog rood) en het auditorium uitkijkend op de voormalige fabriekshal.

 

BrandweerarsenaalHoofdspreker van de avond was Norbert Poulain. Onder de titel ‘Art deco, modernisme & Nieuwe Zakelijkheid’ serveerde hij een interessante portie geschiedenis van diverse stijlbewegingen. Zo deed hij gauw uit de doeken dat ‘art deco’ een complex begrip is voor een mengelmoes van bepaalde stromingen in de architectuur, interieurontwerp, beeldende kunsten,… Langs voorbeelden uit onder meer Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten kwam hij tot art deco en modernisme in Izegem. Daarbij noemde hij werk van Jozef De Bruycker en Carlos Beyaert, het Sint-Jozefscollege en… uiteraard het gebouw van Eperon d’Or, naar een ontwerp van Charles Laloo. Ook enkele Izegemse schoenen passeerden de revue. De toehoorders werden zelfs ingewijd in de pakketbootstijl, Hotel Normandie in Koksijde is daar een zeer duidelijke exponent van. Eindigen deed de heer Poulain met de wereldtentoonstelling van 1939 te New York. Deze droeg de ondertitel ‘The world of tomorrow’. Door de Tweede Wereldoorlog werd ‘de wereld van morgen’ nog even uitgesteld.

 

Schepen van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Kurt Himpe verzorgde het slotwoord. Hij bedankte stadsarchitecte Els Manhaeve, schepen van Patrimonium Caroline Maertens, Norbert Poulain en het VIM-team. Daarna nodigde hij uit tot de receptie. Bij een natje en een droogje praatten de aanwezigen na over de avond en gaven hun eerste indrukken over het museumgebouw.

 

Foto's van de avond vind je in de galerij.

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons