Architectuur

Uittreksel uit de Inventaris Bouwkundig Erfgoed: 

 

Art-decofabriek naar verluidt van 1930, en n.o.v. Ch. Laloo (Izegem), bestaande uit voorbouw met burelen op trapezoïdaal grondplan en achterin gelegen lagere fabriekshal op rechth. plattegrond.

 

Voormalige kantoorruimte met betonskelet en kleurrijk bakstenen parement. Geometrisch uitgewerkt volume met markante, trapsgewijs (voor lichtinval) opgebouwde voorgevel die de schuine zijde van het trapezium vormt; vijf trav. en twee bouwl. onder plat dak. De typerende hoektoren met opengewerkte koepelbekroning en balustrade (buisprofiel) omvat het trappenhuis; geprofileerde verticaliserende lichtschacht. Uitgebalanceerde en gearticuleerde gevelopstand. Enerzijds horizontaliserende belijning van de bouwl. door doorgetrokken luifel boven de schuin geplaatste garagespoorten die zijn ingewerkt tussen ritmerende halfronde pijlers in streks verband, de aflijnende betonnen kroonlijst en de gecementeerde fries met later aangebrachte belettering (cf. sporen van beschildering) met huisnaam cf. surpra, tussen de wapenschilden van de koningshuizen van Luxemburg en België met eronder opschriften: "Fournisseur de la Cour de Luxembourg" en "Fournisseur de la Cour de Belgique". Anderzijds sterk gemarkeerde, getande trav.indeling met grote rondboogvensters in geprofileerde omlijsting van oranje baksteen; schuinlopende roedeverdeling; gehamerd glas.

 

Gelijkaardige zijgevels geritmeerd door vlakke pilasters; rechth. vensters. Vrij gaaf bewaard interieur met garages, stapelruimten en inkom met traphal op begane grond; burelen op de bovenverd. Granitovloer met geometrisch motief; trap met buisvormige ijzeren leuningen; binnendeuren met behouden hang- en sluitwerk.

Eenvoudig uitgewerkte achtergevel uitgevend op fabriekshal, waarvan het oudste deel getypeerd wordt door ijzerbouw met vakwerliggers op gietijzeren colonetten; de uitbreiding van 1946 is een betonconstructie.

 

Referentie:

  • Afdeling ROHM West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. 1573.
  • Archief Nationaal schoenmuseum, Izegem. Decoopman S., Chaussures Eperon d' Or Gulden Spoor Izegem, onuitgegegeven studie Industriële Archeologie ingediend bij de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, Departement Architectuur, St.-Lucas Gent, 1996.
  • Dit is West-Vlaanderen., p. 647.

 

 

 

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons