Een korte geschiedenis van Eperon d'Or

Het verhaal van Eperon d’Or begint in de negentiende eeuw bij Emiel Vandommele. Emiel was een befaamd leerling van de Izegemse meester-schoenmaker Eduard Dierick, die in zijn tijd al koninklijke laarzen maakte voor Willem I en Leopold I. Toen Emiel volleerd was en op eigen benen kon staan, toonde hij zich een ambitieus ondernemer. Want in 1863 richtte hij het schoenbedrijf Eperon d’Or op. Die naam heeft trouwens niets te maken met de guldensporenslag, maar alles met de voorliefde die Emiel koesterde voor paarden. Dat er gekozen werd voor een Franse naam, past natuurlijk perfect in de toenmalige tijdsgeest.


Frans of niet: het ging Eperon d’Or snel voor de wind. Het bedrijf had geen vaste locatie en verhuisde regelmatig, maar in 1870 produceerden de 80 werknemers samen toch al 15.000 paar schoenen per jaar. In 1910 werd het bedrijf uiteindelijk honkvast in een eigen fabriek op de huidige locatie.  Vandommele en de zijnen hadden zich ondertussen gespecialiseerd in luxeschoenen, vooral voor dames. In die tijd profileerde Izegem zich meer en meer als schoenenstad, en het kenmerk ‘chaussure d’Iseghem’ werd langzamerhand een garantie voor  kwaliteit. 


De Izegemse reputatie bleef groeien en Eperon d’Or groeide mee. In 1930 maakte het bedrijf een statement met de bouw van de prachtige voorfaçade in pure art deco-stijl. Op dat moment werkten er een 180-tal personen bij het bedrijf.

Maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Ook aan datgene van de Izegemse schoenenindustrie. In de jaren 1960 ging de hele sector dramatisch achteruit door onder meer de concurrentie uit Italië en Oost-Europa. Veel bedrijven kregen harde klappen. Ook Eperon d’Or, dat op dat moment bestuurd werd door de vijfde generatie van Vandommele. In 1967 kwam er tenslotte definitief een eind aan het verhaal: het bedrijf ging failliet.


Gelukkig werden de gebouwen echter niet gesloopt. Houtbedrijf Veroutiz kocht de site op en verhuurde het voorgebouw aan Vandemoortele. In 1999 raakte het voorgebouw dan officieel beschermd en zes jaar later kocht de stad het aan. In 2011 kwam ook de achterbouw van Eperon d’Or in handen van stad Izegem. Klaar voor nog eens een nieuw leven.   

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons