Groepsbezoeken

Bezoekersgroepen van 10 tot 20 personen kunnen een gids boeken voor één (of meerdere) van de volgende museumtours:

 

  • De schoenentour: De schoenmakerij balanceert op de grens tussen ambacht en verfijnde kunst. Izegem staat sinds jaar en dag bekend als dé Belgische schoenenstad bij uitstek. In Eperon d'Or schetsen we het verhaal van die roemrijke nijverheid. Je ontdekt topstukken zoals de laarzen van koning Willem I of het betoverende handwerk uit de Eperon d'Or-lijn. In de achterbouw kan je aan de hand van een productielijn zien hoe schoenen gemaakt werden in de jaren 1950. Elders maak je kennis met de grote variatie in gebruikt leer. Na dit bezoek verwar je gegarandeerd nooit meer similileer met echt leer!
  • De borsteltour: Zeg nooit zomaar 'borstel' tegen een borstel, want er zijn meer soorten borstels dan je je kan voorstellen! Tijdens je bezoek aan de borstelcollectie van Eperon d'Or wordt het allemaal glashelder. Je leert over de groei en de bloei, over het vakmanschap en over de evoluties in de industrie tot op vandaag. In de fabriekshal krijg je pas echt een idee van het technische vernuft van de borstelmakers. Een reeks nog werkende borstelmachines illustreert de evolutie van eind 19e eeuw tot omstreeks 1970. Ondertussen kan je ook voelen, ruiken en van héél dichtbij kijken naar de vaak wonderlijke grondstoffen en materialen.
  • De pekkerstour: Tijdens dit bezoek maak je kennis met de menselijke kant van de industriële ontwikkeling. Hoe hebben de arbeiders en de patroons deze woelige periode beleefd? In welke omstandigheden moesten ze aan de slag? En wat staken onze ‘pekkers’ zoal uit na de werkuren? We vertellen hun verhaal aan de hand van multimedia, objecten en enkele zorgvuldig geselecteerde collectiestukken.  
  • St(r)oom: Wist je dat de grootst bewaarde stoommachine van het land in Izegem staat? De bouw van de elektriciteitscentrale met stoommachine aan het prille begin van 20e eeuw was een ambitieus project. De daaropvolgende decennia groeide de centrale stukje bij beetje uit, tot in 1936 een werkelijk kolossale stommachine werd geïnstalleerd. Hoe kwam dit gewaagde project tot stand? Welke gebeurtenissen bepaalden de opkomst, het succes en de latere buiten gebruik stelling van de stoommachine? En hoe werkt zo'n stommachine eigenlijk? In dit bezoek leer je niet alleen bij over de bijzondere geschiedenis van dit monument, maar ook over de wonderlijke natuurkrachten waarop het is gebaseerd.

Groepen kunnen het bezoek aan het museum ook combineren met andere bezoeksmogelijkheden en activiteiten in onze stad. Er is voor elk wat wils!

 

Je kunt je groepsbezoek met een paar klikken boeken in de webshop.

 


Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons