Jaarprogramma 2014

7 januari tot 29 maart: Etno&Eco


Dubbeltentoonstelling in schoeisel- en borstelmuseum

 

Schoenen en borstels: dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Denken we bij het gebruik ervan aan ons milieu? Vergroten onze schoenen en borstels onze ecologische voetafdruk? Waren en zijn etnische schoenen en borstels méér op maat van het milieu?

Uit onze uitgebreide verzameling etnische schoenen en borstels kiezen we topstukken. Chinese schoentjes voor gebonden voeten, mooi versierde sandalen uit zwart Afrika, een steltschoen voor de stoombaden in Turkije, een laarsje uit zeehondenbont van de Inuits - het zijn maar enkele van de etnische prachtstukken die in het schoeiselmuseum te zien zullen zijn. In het borstelmuseum halen we sierlijk gebonden bezems in plantaardige materialen uit het depot. Wie doet dit na? Ook o.a. kalligrafieborstels zullen te zien zijn. Deze waren bij Aziatische volkeren vaak kunstwerken op zich. Kalligrafie beschouwde men er immers als een kunst, vaak in dienst van de godsdienst of ter ere van de vorst.


Aan de hand van dit etnisch erfgoed zoeken we naar antwoorden op onze  actuele milieuvraag. Kunnen wij ook vandaag milieuvriendelijke (duurzame en recycleerbare) schoenen en borstels vinden die tegelijk trendy zijn en toch kwaliteit bieden? De tentoonstelling formuleert geen sluitend en alomvattend antwoord, maar biedt mogelijkheden en stelt vragen.

 

Praktisch

 • Locatie: de tentoonstelling vindt plaats in het schoeisel- én borstelmuseum, Wijngaardstraat 9 en Baron de Pélichystraat 5, 8870 Izegem
 • Openingsuren: van dinsdag tot en met zaterdag telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.
 • Toegangsprijs: 4 euro voor beide locaties, Izegemnaren en <18-jarigen gratis, senioren 3 euro.

 

8 april tot 14 september: Gluren in de schoenenkast van…

Tentoonstelling in het schoeiselmuseum

  

Gluren in de schoenenkast vanWie wil er niet eens in de schoenen staan van… ? Maar voor welke schoenen kiezen die min of meer bekende mensen? Het moet toch eens leuk zijn om in de schoenenkast van een ander te kijken. Schoenen vertellen immers iets over je karakter, vertellen waar je mee bezig bent, wat je graag doet, enzovoort. Naar de schoenen kijken van een ander is dus eigenlijk ook een beetje kijken in de ziel van een ander.

 

Een tiental dames lieten een beetje in hun ziel kijken. Ze kozen drie paar schoenen uit hun kast en vertelden er hun verhaal bij. Een leuke ervaring die nieuwsgierige bezoekers zeker kan bekoren.

 

De tentoonstelling wordt aangevuld met collecties van Belgische schoenontwerpers zoals, Dries Van Noten, Bikkembergs, Natan, Ann Demeulemeester en jong aanstormend talent. Designers leggen immers ook hun ziel in hun ontwerpen!

 

Praktisch:

 • Gewone bezoekuren van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.
 • Groepen na reservatie: tijdstip zelf te bepalen

NIEUW! ‘Genieten van schoenen met een drankje na het werk’

Dit kun je elke werkdag reserveren van 17.15 tot 18.30 uur.

Prijs: gids (25 euro) + toegangsgeld 1,5 euro per persoon + drankje: overeen te komen

 

27 april: Erfgoeddag ‘Grenzeloos’

1. 'Nooit meer oorlog!' - begeleide wandeling

Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen Izegemnaars meestal niet buiten de stadsgrenzen. WO I bracht hen willens nillens in contact met ‘vreemdelingen’: Duitsers namen het bestuur over met talrijke Duitse opschriften in het straatbeeld en ingekwartierde Duitse soldaten in huis. Maak kennis met het dagelijks leven tijdens WO I tijdens de begeleide wandeling.

 

Praktisch:

 • Wie: dienst musea en vriendenkring Izegemse gidsen
 • Waar: start aan het stadhuis, Korenmarkt 9, 8870 Izegem 
 • Wanneer: 10.30 en 15u
 • Duur: ongeveer 2u. Afstand: 3 km
 • Inschrijven via dienst musea
 • Maximum 2 x 25 deelnemers.

2.  'Vriend over vijand' - tentoonstelling                                                    

EingangBekijk eens op een originele manier het verloop van de oorlog, maar ook de invloed ervan op de gewone mens en dit vanuit het standpunt van de twee partijen. 
Twee uitzonderlijke privécollecties van Paul Vandamme (Brugge) met originele cartoons en Dirk Strobbe (Izegem) met originele affiches helpen je hierbij.

 

Aan de jongeren bieden we op deze locatie van de wandelroute ook een ‘snuffelronde’ aan. De 3 beste ‘snuffelaars’ worden beloond met een boekenbon!

 

De tentoonstelling Vriend over vijand ligt op een boeiend fiets- of autoparcours rond Kunst en Oorlog op Izegems grondgebied. Erfgoeddag en De Week van de Amateurkunsten overschreden hun grenzen en bezorgen je een ‘Ausweis’ voor 10 locaties waar je kan genieten van ‘Groote, grenzeloze Kunst’ met lokale schilders, beeldhouwers, fotografen, kunstjuwelen, kalligrafen,…

 

Praktisch:

 • Wie: dienst musea, dienst cultuur en gebroeders Strobbe i.s.m. Week van de Amateurkunsten
 • Waar: 5 startlocaties in Kasteelstraat 24, Zwingelaarstraat 35, Esdoornstraat 42, Oud gemeentehuis Emelgem, + Ardooisestraat 124 allen op 26 en 27/04
 • Wanneer: 10 tot 18 uur. 
 • De 10 locaties zijn ook te bezoeken op 26/04 en 03-04/05 telkens van 10 tot 18u.

3. Verhalen zonder grenzen

Oorlog brengt lijden en volksverhuizingen met zich mee, tot op vandaag de dag. Hoe voelt een vluchteling zich in zijn nieuw onderkomen? Hoe past een migrant zich aan zijn nieuwe situatie?

N.a.v Internationale Vrouwendag op 8 maart zochten ACV Workwatchers, Askovi en Femma een antwoord hierop tijdens een ontspannende vrouwenavond, waar de babbelbox en fotostudio een plaats kregen. Culinair plezier was er ook voorzien met een kookworkshop wereldkeuken. Ook in WZC De Plataan te Izegem werd de babbelbox en fotostudio door de bewoners gretig gebruikt om hun verhaal over vroeger en nu, seizoensarbeid en verhuizen te vertellen.

 

Benieuwd naar de resultaten? Kom dan de foto’s en filmpjes bewonderen en proef van heerlijke, wereldse hapjes op Erfgoeddag! Ondertussen kan je ook genieten van schoenen van hier en elders!

 

Praktisch:

 • Wie: ACV Workwatchers, Askovi, Femma / WZC De Plataan en TERF
 • Waar: Schoeiselmuseum Izegem, Baron de Pélichystraat 5, 8870 Izegem
 • Wanneer: 10u-18u
 • Info: annelies@bienet.be of 0495/79.84.55

 

15 juni: opendeur en schoentjesworp

Tijdens het batjesweekend kan iedereen deelnemen aan de jaarlijkse schoentjesworp. Iedereen die een schoentje vangt, heeft prijs! De schoentjesworp gaat door in de Nieuwstraat om 16u. De prijzen kunnen direct na de schoentjesworp opgehaald worden in het borstelmusuem, Baron de Pélichystraat 5. Voor of na de schoentjesworp kan je het borstelmuseum ook bezoeken. Er is gratis toegang. Een gids maakt je wegwijs of geeft een kleine demo naar wens. 

 

 

14 september: Open Monumentendag: ‘De musea uitgeveegd'

 • Laatste openingsdag van schoeisel- en borstelmuseum vóór verhuis
 • Focus op 3 monumenten
 • Voor gezinnen met kinderen: verhuistocht en Expo DIY
 • Shoefies
 • Gelegenheidscafé van de V.I.M. in Eperon d’Or
 • 10u-18u, Gratis toegang en deelname aan de activiteiten

1. Laatste openingsdag van schoeisel- en borstelmuseum voor verhuis

De Izegemse Musea maken zich op voor de grote verhuis naar Eperon d’Or. Op deze Open Monumenten zondag is er een laatste blik mogelijk in de huidige locaties maar er wordt ook een  aanzet gegeven voor de verhuis naar de toekomstige locatie.

 

2. Focus op 3 monumenten

We gaan van monument naar monument en reizen tegelijkertijd een stukje door de tijd.

  

Monument 1: VakschoolNijverheidsschool – Gemeenteschool – Borstelmuseum (Baron de Pélichystraat 5)

 

Het gebouw werd opgetrokken als ‘Nijverheidsschool of Ecole Industrielle’,  zoals ook op de gevel  nog te lezen is, in 1900. Architect Jules Vercoutere ontwierp met dit gebouw zijn derde gebouw, in dezelfde eclectische stijl, in de onmiddellijke nabijheid. Izegem zocht uitbreiding, trok de ‘Nieuw’-straat door. Vercoutere bepaalde met het postgebouw, zijn eigen woning en in 1900 de nijverheidsschool, het uitzicht van deze uitbreiding.

 

Wat is er te doen?

 • ‘Vroeger’: evocatie van een klaslokaal van schoenmakers, stiksters en borsteltreksters. Tentoonstelling met documenten en foto’s over nijverheidsschool en gemeenteschool. Eerst conservator en initiatiefnemer oprichting borstelmseum, Raymond Werbrouck, in het daglicht. Demo op borstelmachines.

Monument 2: Vrije Vakschool – Schoeiselmuseum (Wijngaardstraat 9)

  

Het gebouw werd opgetrokken als Vrije Vakschool halverwege de jaren 1930, in de typische art decostijl van die tijd. De schoennijverheid beleefde toen gouden jaren. De schoenmakersafdeling van de Vakschool trok heel veel leerlingen. Regelmatige uitbreidingen drongen zich op. De school had uiteindelijk een straatgevel van 50 meter en bepaalde daarmee het uitzicht van de straat.

 

Wat is er te doen?

‘Nu’: resultaten van de workshop Co-creatie schoenen door leerlingen uit de modeafdelingen van het IdP Izegem en door kinderen 10 tot 12 jaar. Daarnaast blijft de tentoonstelling met schoenen van bekenden mensen en van Belgische ontwerpers ook aanwezig. Geleid bezoek aan het gebouw: van de kelders door de klassen van het SASK tot aan het depot op de 3de verdieping van het museum. Doorlopend.

 

Monument 3: Eperon d’Or (Prins Albertlaan 9)

 

Het art decogebouw van de schoenenfabrikant Vandommele wordt de eindbestemming van de dag en ook de bestemming van de museumcollecties.

In het voorbije jaar werd hard gewerkt aan de renovatie en ook voor een stuk aan de remake van het beschermde gebouw. Het resultaat van deze vaak complexe werken en de vele discussies om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven, kan u komen bekijken. Werffoto’s in de verschillende ruimten tonen de gang van zaken. De parel op de kroon van schoenfabrikant Vandommele kan opnieuw schitteren als uithangbord voor Izegem en zijn ambachtelijk-industriële prestaties.

 

Wat is er te doen?

Demo borstelmachine Boucherie en een schoenmachine (doorlopend). Fototentoonstelling van Andy Vandaele: Mensen op de werf. ‘Toekomst’: Expo DIY. Kinderen maken een eerste versie van het museum met resultaten van de verhuistocht. Gelegenheidscafé van V.I.M. Bij de Vrienden van de Izegemse Musea kan je, volgens de goede traditie van Koekezondag, een koekeboterhammeke krijgen en ook wel verfrissend nat.

 

3. Verhuistocht en Expo DIY

 

Een warme oproep aan gezinnen met kinderen (tot 12-13 jaar) om te komen helpen een eerste versie van het nieuwe museum op te bouwen.

Een leuk stripverhaal wijst je de weg en legt de opdrachten uit.

Je start in het borstelmuseum en volgt de geschilderde borstelvegen en schoensporen op de weg. Via het schoeiselmuseum kom je in Eperon d’Or terecht.  Daar bouwen de kinderen mee aan het nieuwe museum: expo ‘Do it your self’.

 

4. Shoefies

 

Maak een SHOEFIE: een selfie met je leukste, mooiste, grappigste of origineelste schoenen en mail ze door naar cultuurdienst@izegem.be of post je shoefie op deze facebookpagina https://www.facebook.com/boschoe?fref=nf  vóór 26 augustus. 

Kom ze bewonderen op onze wall in Eperon d’Or op 14 september. Er zijn waardebonnen van 50 euro te winnen!

 

5. Gelegenheidscafé van de Vrienden van de Izegemse Musea

 

Na de bezoeken aan de verschillende locaties of de verhuistocht kan je rustig nagenieten in het VIM-café.

Er wordt o.a. koekebrood met chocoladekoffie geserveerd. Al wie zijn shoefie op de wall terug vindt of een foto binnenbrengt die verband houdt met de Izegemse schoenen- of borstelnijverheid krijgt dit gratis aangeboden.

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons