Een korte geschiedenis Izegemse borstelnijverheid

Borstelmaaksters

Ook hier maken de archieven gewag van borstelmakers in Izegem sedert de jaren 1770. Het ging onder andere om veegborstels om de kerk schoon te maken (kerkrekeningen).

 

De Izegemse borstelnijverheid kreeg een enorme stimulans toen borstelfabrikant Edward Deryckere rond 1850 plantaardige grondstoffen invoerde uit Zuid-Azië en op die manier een goedkopere borstel kon produceren. De Britse koloniale grootmacht trad heel waarschijnlijk op als tussenpersoon in deze transacties. De borstelmakers gebruikten de connectie met Engelse handelaren om hun afgewerkte producten opnieuw in Engeland te verkopen. In de jaren 1920 namen de Engelsen 70% van hun productie af. 

 

De Izegemse borstelnijverheid bereikte een hoogtepunt tegen 1930 met een tewerkstelling van een 3000 personen. Begin de jaren veertig brachten de wereldcrisis, het Engels protectionisme en de Tweede Wereldoorlog de borstelnijverheid echter in grote moeilijkheden. Pas na 1945 kwam er opnieuw een groei. Zoals er een tekort was aan van alles en nog wat, was er ook een schaarste wat betreft borstels. Al snel werden kleinere bedrijven weggeconcurreerd doordat de mechanisatie de overhand haalde. Wie niet over het kapitaal beschikte om te investeren, viel eruit.

 

Op vandaag is Izegem nog altijd een centrum voor borstel- en borstelmachineproductie. Momenteel zijn nog een zestal bedrijven in Izegem of in de directe omgeving. Er worden alle soorten huishoudborstels gemaakt, maar ook schilderborstels, haarborstels en draadborstels. Het borstelmachinebedrijf Boucherie levert machines over heel de wereld.

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons