180 jaar schoenenmode in authentieke stukken

De schoenenmode legde een hele weg af van 1830 (en de schoenen van Edward Dierick) tot de dag van vandaag. Vooral bij de damesschoenen is de evolutie wel heel groot. De status en de rol van de vrouw wijzigden ook heel sterk in deze periode. De schoenen volgden deze veranderingen.

 

De laarsjes (en de lange donkere rokken) van rond 1900 moesten zoveel mogelijk huid bedekken. De bobijnhak van de Belle Epoque verdwijnt na de Eerste wereldoorlog en stilletjes aan worden meer opvallende schoenen meet een hogere, slanke hak gemaakt. Men durft kiezen voor een kleur of voor andere ledersoorten.

 

De Charlestondans, die in de jaren 1920 uit Amerika komt overwaaien stelt zijn eisen aan het model van de schoen: stevig en goed vastzittend aan de voet. Het T-riempje over de wreef wordt geboren.

 

Schoenen van het merk Eperon d'OrTijdens het interbellum en zeker na de Tweede Wereldoorlog krijgen enkele schoenontwerpers naam. Het succes van de film en de zoektocht van deze filmsterren naar passende, goedzittende en vaak luxueuze schoenen geeft hen de wind in de zeilen. Ferragamo, Perugia en Vivier behoren tot deze top. Perugia raakt bekend dankzij zijn stilettohakken, die echter pas halfweg de jaren 1950 bij het grote publiek in de smaak vallen. Ferragamo maakte al plateauschoenen en excentrieke modellen in de jaren 1930.

 

Bij het grote publiek vinden de plateauzolen ingang in de jaren 1970. Sedert de jaren 1980 kan zowat alles. Iedereen zoekt uit welke stijl bij hem of haar past.

 

Leer blijft nog altijd dé grondstof voor de ideale schoen, maar wordt meer en meer een luxeproduct. Bepaalde kunststoffen evenaren de kwaliteit van leer, maar hebben niet dezelfde feeling. Bovendien wordt het looien van leer vaak gezien als een bedreiging voor het milieu. Meer en meer ontwerpers experimenteren met alternatieve materialen.

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons